Opbrengst zonnepanelen berekenen

Wil je weten wat de jaarlijkse, maandelijkse of dagelijkse opbrengst van je zonnepanelen is?

Let op, in dit artikel gaat ‘opbrengst’ over de hoeveelheid kWh (kilowattuur) die jouw zonnepanelen opwekken. Daarnaast hebben we het soms over ‘rendement’. Hiermee wordt het bedrag bedoeld dat jouw opbrengst oplevert, ofwel hoeveel geld je bespaart – ook op je energierekeningen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen, zo doe je dat
 

Waarom het slim is om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen

Een installatie van zonnepanelen helpt niet alleen om je leven te verduurzamen en je CO2-voetafdruk te verkleinen, maar het helpt je ook om je energierekeningen te verlagen.

Je wordt met zonnepanelen minder afhankelijk van het elektriciteitsnet; je wordt zelf energieproducent! Behalve dat je zelf je energie produceert, kun je het teveel aan opgewekte energie ook terugleveren aan het net. Daarvoor krijg je betaald. Zo kun je dus geld verdienen aan je zonnepanelen.

Daarom is het slim om te berekenen van de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen is. Als je weet wat jouw gemiddelde energieverbruik per jaar is en wat je zonnepanelen opwekken aan energie per jaar, dan weet je ook hoeveel energie je per jaar kunt terugleveren aan het net – en wat je daaraan kunt verdienen.

Opbrengst zonnepanelen terugverdienen

Het laten plaatsen van je zonnepanelen is een investering. Het is fijn om te weten hoe snel je deze investering kunt terugverdienen. Dit heet de ‘terugverdientijd’. Over het algemeen komt deze terugverdientijd neer op 3-5 jaar. Goed om te weten is dat zonnepanelen ruim 20-25 jaar meegaan.

Om jouw terugverdientijd uit te rekenen, moet je eerst weten wat je zonnepanelen jaarlijks opbrengen.

Berekening opbrengst zonnepanelen

Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, gebruiken we een formule:

Opbrengst zonnepanelen = vermogen in Wattpiek x instralingsfactor x verliesfactor

We moeten dus weten hoeveel Wattpiek je zonnepanelen opwekken, wat de instralingsfactor is waarmee je rekening moet houden en hoeveel jouw specifieke verliesfactor is. Als je wilt weten wat de opbrengst van je zonnepanelen per maand is, dan deel je het uiteindelijke getal simpelweg door 12 (maanden in het jaar). Of door 365, wil je het per dag weten.

1. Hoeveel Wattpiek levert een zonnepaneel op?

Eerst willen we weten hoeveel Wattpiek één zonnepaneel oplevert. Nieuwe zonnepanelen kunnen
tussen de 300-400 Wattpiek per jaar opleveren. Al is dat wel onder perfecte omstandigheden: wanneer de zon volop schijnt.

Maar laten we uitgaan van een gemiddelde van 350 Wattpiek per jaar per zonnepaneel.

2. Wat is de instralingsfactor bij zonnepanelen?

Hoewel zonnepanelen prima werken bij bewolking, neemt de hoeveelheid opgewekte energie wel af op minder zonnige dagen. In Nederland wekt een zonnepaneel daarom iets minder energie op dan eentje op een dak in Zuid-Spanje.

Daarnaast moet je rekening houden met de regio waar je woont. Langs de kust en in het zuiden schijnt de
zon vaker en sterker dan in het noorden.

Voor een meer accurate berekening van de opbrengst van je zonnepanelen gebruiken we daarom de zogenaamde ‘instralingsfactor’. De instralingsfactor houdt rekening met de sterkte van de zon; die verschilt per seizoen, dag en tijdstip.

In de regel wordt in Nederland een factor van 0,85 gebruikt. Dat wil zeggen: een zonnepaneel dat in perfecte
omstandigheden 350 Wattpiek per jaar oplevert, levert daar in Nederland 85% van op. Dit wordt het kWh (kilowattuur) genoemd. Zo komt 85% van 350 Wattpiek neer op 297,5 kWh.

Heb je 10 zonnepanelen? Dan gaan we uit van een totaal vermogen in Wattpiek van 10 x 350 x 0,85 = 2975 kWh per jaar.

3. Wat is de verliesfactor?

Nu je weet hoeveel jouw zonnepanelen opwekken in Nederland, is het ook handig om specifiek naar jouw
situatie te kijken. Naar jouw huis en dak. Een dak op het zuiden staat immers beter gericht op de zon. Daarom houden we ook rekening met de ‘verliesfactor’, ofwel: wat verlies je aan zonne-energie door de helling en richting van je zonnepanelen?

Om de verliesfactor te bepalen, moet je de hellingshoek en de kijkhoek van je dak weten. Vervolgens kun je de tabel van Hespul gebruiken om jouw verliesfactor uit te rekenen. Heb je daarbij hulp nodig? Neem contact met ons op, we adviseren je graag!

Heb je eenmaal de verliesfactor te pakken, dan vermenigvuldig je dat met de totale opbrengst van je zonnepanelen per jaar (in het voorbeeld was dat 2975 kWh).

Kwaliteit van de omvormer heeft invloed op opbrengst zonnepanelen

Tot slot heeft de kwaliteit van je omvormer invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Deze is
verantwoordelijk voor het omzetten van zonne-energie naar stroom die jij kunt gebruiken in je huishouden.

Opbrengst zonnepanelen berekenen, zo doe je dat
 

Hoeveel krijg je voor teruggeleverde stroom?

Nu wil je natuurlijk weten hoeveel energie je kunt terugleveren aan het net. Daarvoor moet je je gemiddelde energieverbruik per jaar weten. Die kun je vervolgens van de totale opbrengst van je zonnepanelen aftrekken.

Een gemiddeld huishouden bestaat uit 2,1 personen en heeft een jaarverbruik van 2.740 kWh. Daarvoor zijn 9-10 zonnepanelen nodig die elk 350 Wattpiek opwekken. 

Wek je dus 2.975 kWh per jaar op met jouw zonnepanelen-installatie? En heb je een eenpersoonshuishouden met een zuinig jaarverbruik van 1.000 kWh? Dan kun je 2.975 – 1.000 = 1.975 kWh terugleveren aan het elektriciteitsnet per jaar.

Salderingsgrens

Daar komt nog wel de salderingsgrens bij kijken. Dit is wat je energieleverancier aan jou per jaar levert. Stel, dat is 500 kWh per jaar, dan kun je 1.975 – 500 = 1.475 kWh terugleveren per jaar.

De vergoeding die je krijgt voor de teruggeleverde energie ligt tussen de 3-12 cent per kWh. Het verschilt per energiebedrijf hoeveel je krijgt betaald. Hier zijn enkele voorbeelden uit de praktijk:

  • bij Essent krijg je rond de 5 cent per kWh,
  • bij Greenchoice krijg je 11 cent per kWh,
  • bij Qurrent krijg je 10 cent per kWh,
  •  bij Vandebron krijg je 10,50 cent per kWh over de energie die je meer opwekt dan dat je verbruikt;
  • en bij Pure Energie krijg je 12 cent per kWh over de eerste 1500 kWh overschot.

Als we uitgaan van het gunstigste bedrag (12 cent), dan krijg je in dit voorbeeld 1.475 x 0,12 euro = 177 euro per jaar. Dat is niet enorm veel. We raden daarom aan om niet veel meer zonnepanelen te plaatsen dan wat je zelf nodig hebt.

Opbrengst zonnepanelen berekenen, zo doe je dat
 

Rendement zonnepanelen berekenen

Maar uiteindelijk komt het rendement niet alleen neer op de opbrengst van je zonnepanelen of wat je
teruglevert aan het net. We moeten ook kijken naar het bedrag wat je bespaart aan energierekeningen.

Stel dat je in je eentje in één jaar een zuinige 1.000 kWh verbruikt. Dan kost dat rond de 120 euro per jaar. Tel
daarbij de 177 euro per jaar op van wat je kunt verdienen aan te veel opgewekte energie, en dan kom je uit op 297 euro per jaar. Dit is het bedrag dat je per jaar kunt besparen.

Tot slot verhogen zonnepanelen ook de waarde van je huis. Die extra waarde moet je dus eigenlijk ook optellen
bij de opbrengst van jouw installatie.

Terugverdientijd van de zonnepanelen

Een set van 10 zonnepanelen ligt rond de 4000 euro, na aftrek van de btw. Dan heb je dus 11 jaar nodig om
deze investering terug te verdienen. Dat is een gemiddelde terugverdientijd. En weet je nog dat zonnepanelen 25 jaar meegaan? Dan is dat een aantrekkelijke investering!

Lees hier hoe je in 3 stappen de btw kunt terugvragen als zonne-energie ondernemer (want dat ben je als je zonnepanelen aanschaft).

Opbrengst zonnepanelen berekenen, zo doe je dat
 

Waarom je beter nu kunt investeren in zonnepanelen

Nog nooit zijn zonnepanelen zo gunstig geprijsd geweest, zo efficiënt in het opwekken van energie en nog nooit is de terugverdientijd zo kort geweest. Het moment om te investeren in zonnepanelen is nu. Ze leveren rond de 6% rendement op. Iets waar geen enkele spaarrekening tegenwoordig tegenop kan.

Eigenlijk is het aanschaffen van zonnepanelen net zo iets als beleggen – maar dan met zekerheid. In beide gevallen kun je beter vandaag beginnen dan morgen. Hoe sneller je die zonnepanelen op je dak hebt liggen, hoe sneller je kunt beginnen met geld besparen. En hoe sneller je dat geld weer kunt investeren in andere beleggingen.

Opbrengst zonnepanelen voor toekomstige generaties

Hernieuwbare energie, zonne-energie, is de toekomst. Er is geen andere manier om een gezonde wereld te garanderen voor onze kinderen en kleinkinderen. Het liefst hadden wij gisteren al heel Nederland voorzien van zonnepanelen! 

Bereken nu de opbrengst van jouw zonnepanelen

AWM Solar helpt je graag bij het berekenen van het rendement van jouw zonnepanelen. 

Gebruik nu de persoonlijk dakscan om te ontdekken wat je jaarlijks bespaart aan energiekosten. Vergeet daarna niet de stappen te volgen in dit artikel om de uiteindelijke opbrengst van je zonnepanelen te berekenen. Houd ook rekening met de afschrijving, degradatie en eventuele reparatiekosten.

Meer advies nodig? Of wil je een persoonlijke afspraak inplannen voor de dakscan? Bel ons op 088 599 599 5 of vul het contactformulier in. Dan nemen wij binnen één werkdag contact met je op.